Novice in obvestila

3. srečanje v Comeniusovem projekt Inovativno učenje v Kozloduyu (Bolgarija) (27.10.2014)

Mesto Kozloduyu je znano po nuklearkah in leži ob reki Donavi, ki je mejna reka med Bolgarijo in Romunijo.

1.JPG

2.jpg

Naši gostitelji so vse udeležence projekta zelo prisrčno sprejeli pred šolo, kjer so nam prikazali ljudske plese in narodne noše v spremljavi šolskega orkestra pihal. Po ogledu šole in predstavitvi uporabe interneta v šoli je sledila predstavitev nacionalne hrane.

3.JPG

Slovenci smo se predstavili s kuhanim zeljem, kuhano repo, z žganci in s kuhanim šinkom. Razstavo jedil so popestrile glinene posode (latvice različnih velikosti), lesene zajemalke in žlice, tako da smo avtentično predstavili slovensko kuhinjo. To je bila tudi priložnost, da smo poskusili dobrote domačinov in naših partnerjev iz Romunije in Turčije.

4.jpg


Naslednji dan smo se z avtobusom odpeljali v Vratza, upravno-kulturno in izobraževalno središče regije, kamor sodi tudi Kozloduy. V neposredni bližini mesta je jama Ledenika, ki smo si jo z zanimanjem ogledali. V sredo dopoldne smo najprej v šoli predstavili  nekaj možnosti učinkovitega varovanja narave, nato smo  izdelovali ptičje krmilnice na obrežju Donave in smo jih obesili visoko na drevesa ter se nato v toplem pozno jesenskem vremenu z ladjo Radetzky popeljali po reki.  Predzadnji dan pa smo se po daljši vožnji z avtobusom odpravili na ogled Belogradchika, več kilometrske gorske verige, ki zelo spominja na turško Kapadokijo. Žal se je vreme poslabšalo in temu smo morali prilagoditi naš ogled.

5.jpg

Zvečer pa smo se vsi udeleženci srečali na družabnem večeru, kjer smo si ogledali kulturni program in že načrtovali naše zadnje srečanje v Turčiji.

6.jpg

Naše zadnje skupno dopoldne je bilo namenjeno izdelovanju izdelkov iz naravnih materialov. Po predstavitvi smo se poslovili od naših partnerjev in si zaželeli na snidenje v mesecu aprilu v  Karacabeyu, 30 kilometrov oddaljenem od turške Burse.