Novice in obvestila

Šolsko-športne "priprave" v Kataloniji / Barceloni (20.09.2017)

1. dan: Slovenija  - Katalonija

Priponka_1.jpg

Popoldanski odhod iz Slovenije. Preko Italije smo spoznavali pokrajine, ki so se razprostirala pred nami, odpeljali najprej do kneževine Monaco in seveda znanega mondenega mesteca Monte Carla. Najprej smo si ogledali palačo znane knežje rodbine Grimaldi, pa sodišča in Ocenografskega muzeja, ob koncu pa bo na vrsti sprehod po najbolj znanem in hkrati najbolj prestižnem delu Monte Carla – po progi F1 ter mimo številnih luksuznih hotelov do Hotela París in slavnega Casinoja. Našo pot smo nadaljevali  proti jugu Francije in Španiji – Kataloniji. Prebudili so nas prvi sončni žarki in obrisi značilne katalonske pokrajine.

2. dan: Namestitev in potep po Barceloni

Po prihodu v Katalonijo smo se namestili v hotel, sledilo je kosilo kosilo. Po kosilu je sledil  krajši počitek, nato pa prvi potep po katalonski prestolnici, kjer so bile leta 1992 olimpijske igre, od koder izhajajo svetovni veljaki kot so Gaudi, Miró in Juyol in mesto ki živi dan in noč za svojo veličino. Da, to je katalonska prestolnica Barcelona. Najprej smo si ogledali slovito katedralo, ki jo gradijo že več kot sto let in mojstrovino ki je navdušila že Orwella – Sagrado Famillio – zunanji in notranji ogled.

IMG_2512.JPG

Da pa bo podoba mesta celovita smo se podali v center mesta, najprej mimo slovite ulice Passeig de Gracia in si ogledali nekaj unikatnih modernističnih del, najbolj znanih katalonskih arhitektov. Po tem, ko smo presodili kateri izmed njih je v tem »tekmovanju« za najlepšo stavbo na ulici zmagal, smo se zapeljali dalje po predelu Barcelone L’Exiample mimo slovitih hišk katalonskih mogotcev do Nou Campa. Ogledali smo si stadion večkratnega evropskega prvaka in enega najtrofejnejših klubov na svetu FC Barcelone. Ogledali smo si muzej in uživali v objemu Messija, Romaria in Ronaldinha. Še korak do Blaugrane, nato pa smo se odpravili naprej proti centru mimo trga, ki ga Katalonci nimajo za svojega a je tako edinstven zaradi svoje lege – Placa de Espana. Duh olimpijskih iger je v Barceloni še kako živ, kar smo dodobra začutili na Montjuicu, griču z olimpijskim kompleksom. Nato je sledil  sprehod po rečnem nasipu kot bi rekli Mavri – La Rambli. Mimo številnih mimoidočih turistov in glasbenikov smo si ogledali enega najlepših motivov Španije – tržnico (La Boqueterio). Po nekaj prostega časa in okrepčilu je sledil večerni del, ki smo ga zaključili v Barceloni na trgu Placa de Espana, kjer smo občudovali slavno La Font Mágica – fontano, ki v soju luči in ob spremljavi glasbe vsak večer pripravi pravi »šov« za vse mimoidoče.

IMG_2513.JPG

IMG_2515.JPG

IMG_2520.JPG

IMG_2518.JPG

3. dan: Jutro v Barceloni – Fenals & pohod
Po zajtrku smo se odpravili na jutranji tek po parkih Barcelone. Po osvežitvi in krajšem počitku je sledilo še nekaj prostega časa za samostojni sprehod po Barceloni in morda še zadnje nakupe v katalonski prestolnici. Nato smo se bomo naprej proti Costi Bravi oz. mestecu Fenals. Tam smo se namestili v hotel, ter odšli na koslio. Sledil je orientacijski ogled tega obalnega mesteca. Po prostem popoldnevu, ki smo ga nekateri izkoristili za kopanje, drugi pa za počitek, je sledila večerj. Pred spanjempa je sledil  večerni pohod po obalah Costa Brave! Avantura se začenja!

4. dan : dan Kolesarski izlet po Costa Bravi
Četrti dan je sledilo kolesarjenje po španski divji obali Costa Bravi. Skozi športno udejstvovanje smo spoznali, zakaj je le-ta ena najlepših španskih obal. Pridih divjine, čudovite plaže in idilična mesteca nam je prikazala Španijo v najboljši luči. Naša končna destinacija je bilo srednjeveško mestece Tossa de Mar, kjer smo si  ogledali ostanke rimske vile Amatllerjev srednjeveško trdnjavo, ob zaključku ogleda pa še malce posedeli na eni izmed najlepših plaž v tem delu Costa Brave. Sledilo je kolesarjenje nazaj v Lloret de Mar in večerno dogajanje v diskoteki.

20170920_142245.jpg

20170920_142245.jpg

20170920_144519.jpg

20170920_175151.jpg

5. dan:  Aktivno jutro & kolesarski izlet
Dopoldne smo vstali zgodaj – že pred zajtrkom smo odtekli sedaj že znano jutranjo tekašno turo, se okrepčali, nato pa se preselili na Platjo de Lloret – na plažo; kjer smo spoznali še z drugo vodeno vadbo – tokrat različico Les Mills Body Pumpa. Zadnji dan se je ta zelo prilegla. Popoldne je sledil še drugi del kolesarskega izleta po Costa Bravi; tudi tokrat smo na športni način spoznavali lepote španske divje obale. Popoldne je sledil povratek v hotel, večerja in potem pa smo z že znamim Grafi k partyjem zaključili v slogu & se poslovili od sedaj že »našega« Fenalsa.

Dopoldne smo še zadnjič pretekli sedaj že znano tekaško »turo« v tem španskem obmorskem mestecu, se fotografi rali na peščeni plaži in se počasi podali proti avtobusom, s katerimi se bomo iz Španije odpeljali proti domu. A vseeno smo naš izlet še malce podaljšali. Kako? Seveda, z malce daljšim postankom na Azurni obali, v mestecu Grasse, kjer smo obiskali parfumerijo, v kateri sp nam predstavili postopke pridelovanja parfumov in nam nekaj teh dovolili tudi preizkusiti. Sledil bo povratek proti Italiji in domu. 

20170920_101940.jpg

20170920_111909.jpg

IMG_20170921_164734.jpg

20170921_100908.jpg

20170921_111259.jpg

20170922_184359.jpg

20170922_195021.jpg

20170922_103251.jpg

Povratek domov
Malce utrujeni, a zadovoljni se bomo preko Italije pripeljali nazaj v naše kraje. Pred prihodom domov še enkrat obnovimo vse, kar se je dogajalo med tednom, se še enkrat objamemo, nato pa vas vrnemo v roke vaših staršev, ki vas že nestrpno čakajo.